Spor Toto 3. Lig, Türkiye’nin en alt profesyonel futbol ligidir.
Spor Toto 3. Lig, bir önceki sezonun sonunda Spor Toto 2. Lig’den düşen 6 takım ile Bölgesel Amatör Lig müsabakaları sonucunda Spor Toto 3. Lig'e yükselen 9 takım ve Spor Toto 3. Lig’de yer alan 40 takımın katılımı ile toplam 55 takımdan oluşur.
Kulüpler, sezon başında TFF Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tescil ve aidat ücretlerini ödemek zorundadırlar.
Kulüpler, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri dışında, profesyonel yönetim şekline sahip olmak ve müsabakaların düzenli şekilde oynanmasını sağlamak amacıyla
-Genel Müdür veya Kulüp Müdürü -Stadyum Müdürü -Akreditasyon Sorumlusu (Extranet Sorumlusu)görevlendirmek ve bu görevlilere ilişkin bilgileri süresi içerisinde TFF’ye vermek zorundadırlar. Bu kişilerin, kendi görevleri ile ilgili olarak düzenlenen eğitim ve seminerlere katılarak tamamlamaları zorunludur.
FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU:
SPOR TOTO 3. LİG FUTBOLCU UYGUNLUĞU VE GENÇ FUTBOLCU TEŞVİK SİSTEMİ
SPOR TOTO 3. LİG OYUNCU UYGUNLUĞU:
1.Yabancı uyruklu amatör veya profesyonel futbolcu oynatılamaz.
2.Spor Toto 3. Lig müsabakalarında 18 kişilik müsabaka isim listesine 31.12.1991 ve daha önce doğmuş en fazla 10 futbolcu yazılabilir.
Bu sayının aşılması halinde ilgili kulüp hakkında Futbol Müsabaka Talimatı hükümleri uygulanır.
3. Müsabaka isim listesinde 01.01.1992 ve daha sonra doğmuş olan en az 8 futbolcunun bulundurulması zorunludur. Listeye 01.01.1992 ve daha sonra doğmuş olan 8 futbolcunun yazılmaması halinde, müsabaka isim listesi yazılmayan futbolcu sayısı kadar eksik verilir.
Bu durumda ilgili kulüp hakkında talimata aykırılık nedeni ile disiplin işlemleri uygulanır.
SPOR TOTO 3. LİG TEŞVİK SİSTEMİ:
1.Kulüplerin alt yapılarının güçlendirilmesi ve genç oyuncu oynatan kulüplerin teşvik edilmesi amacıyla, 2016 –2017 Sezonunda toplam 3.000.000 TL Genç Futbolcu Teşvik Fonu aşağıdaki şartlarda kulüplere ödenir.
2016 –2017 Sezonunda kulüplerin teşvik fonundan faydalanabilmeleri için aşağıdaki sisteme uygun olarak kulüplere puan verilir.
2. Puanlama Sistemi:
a) 01.01.1993 (dahil) –31.12.1996(dahil) tarihleri arasında doğmuş futbolculardan; -İlk onbirde oynayan her bir futbolcu için 4 puan, -Sonradan oyuna giren her bir futbolcu için 2 puan, -18 kişilik müsabaka isim listesinde yer alıp oyuna girmeyen her bir futbolcu için 1 puan,
Bu futbolcuların müsabakanın oynanacağı tarihe kadar kesintisiz en az 24 ay kulüpte tescilli olması halinde puanlar iki katı ile çarpılır.01.01.1997 (dahil)
b) 31.12.1999 (dahil) tarihleri arasında doğmuş futbolculardan; -İlk onbirde oynayan her bir futbolcu için 8 puan, -Sonradan oyuna giren her bir futbolcu için 4 puan, -18 kişilik müsabaka isim listesinde yer alıp oyuna girmeyen her bir futbolcu için 2 puan,
Bu futbolcuların müsabakanın oynanacağı tarihe kadar kesintisiz en az 24 ay kulüpte tescilli olması halinde puanlar iki katı ile çarpılır.
c) 01.01.2000 ve daha sonra doğmuş futbolculardan; -İlk onbirde oynayan her bir futbolcu için 16 puan, -Sonradan oyuna giren her bir futbolcu için 8 puan, -18 kişilik müsabaka isim listesinde yer alıp oyuna girmeyen her bir futbolcu için 4 puan
Bu futbolcuların müsabakanın oynanacağı tarihe kadar kesintisiz en az 24 ay kulüpte tescilli olması halinde puanlar iki katı ile çarpılır.
3. 2016-2017 resmi lig müsabakalarının (play off müsabakaları hariç) sonunda, 3.000.000 TLteşvik ücreti, sezon sonunda yukarıdaki kriterlere göre oluşan tüm puanların toplamına bölünmek suretiyle 1 puana denk gelen tutar tespit edilir.
4. Kulübün toplam puanı ile 1 puana denk gelen rakam çarpılmak suretiyle kulübe ödenecek teşvik tutarı belirlenerek, ödemeler sezonun bitimini müteakip bir ay içerisinde ilgili kulüplere yapılır.
MÜSABAKA SİSTEMİ:
(1) Spor Toto 3. Lig 19 takımlı 1grup ve 18 takımlı 2 grup olmak üzere toplam üç grupta çift devreli lig usulüne göre oynanır.
(2) Spor Toto 3. Lig’de çift devreli lig müsabakaları sonunda 19 takımlı grupta 16., 17.,18. ve 19. sıraları alan 4 takım, 18 takımlı gruplarda ise 16., 17., ve 18. sıraları alan 6 takım olmak üzere toplam 10 takım Bölgesel Amatör Lig’e düşer.
(3) Spor Toto 3. Lig'de çift devreli lig müsabakaları sonunda gruplarda 1. sırayı alan takımlar Spor Toto 2. Lig’e yükselirler. Bu müsabakalar sonunda gruplarda 2., 3., 4. ve 5. sırayı alan takımlar, Spor Toto 2. Lig’e yükselecek son 3 takımın belirleneceği Play-Off müsabakalarına katılacak takımları oluştururlar.
(4) Play-Off’larda, her grupta grubunu 2. sırada bitiren takım 5. sırada bitiren takımla, 3. sırada bitiren takım ise 4. sırada bitiren takım ile çift maç eleme usulüne göre eşleşirler. İlk müsabakalar 4. ve 5. Takımların sahasında oynanır.
(5) Bu maddenin 4. fıkrasında belirtilen müsabakalarda kazanan takımlar tek maç eleme usulüne göre final müsabakası oynarlar. Her grupta ayrı ayrı oynanan Play-Off müsabakaları sonunda finalde kazanan takımlar (toplam 3 takım) Spor Toto 2. Lig'e yükselirler.
(6) Play-Off Müsabakalarında, galibiyet sayılarının eşit olması halinde ikili averaj göz önüne alınır ve rakip takımın sahasında daha fazla gol atan takım tur atlar. Bu durumda da tur atlayan takım belirlenemiyorsa (iki takımın da evinde ve rakip takım sahasında attığı gol sayısı eşit ise), ikinci müsabakada on beşer dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Uzatma devrelerinde gol atılamazsa, kazanan takım penaltı noktasından yapılacak vuruşlar sonucunda belirlenir. Uzatma süresi içerisinde eğer takımlar eşit sayıda gol atarlarsa, rakip sahada atılan gol adedi fazla olan takım, yani misafir takım tur atlar ve penaltı atışları yapılmaz
(7) Final müsabakasının normal süresi berabere sonuçlandığı takdirde, on beşer dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Uzatma devresinde gol atılamazsa, kazanan takım penaltı noktasından yapılacak vuruşlar sonucunda belirlenir.
(8) 2016-2017 Sezonu Bölgesel Amatör Lig müsabakaları sonunda 9 takım profesyonellik kriterlerini karşılamaları şartıyla Spor Toto 3.Lig’e yükselir.
ORGANİZASYON ve SORUMLULUK:
Stadyumlarda, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında sağlık, güvenlik, tribün düzenlemesi, organizasyon, şiddet ve düzensizliğin önlenmesi ile ilgili tüm düzenlemeleri yapma görevi ev sahibi kulübe aittir.
Kulüpler, müsabaka yapacakları yere en az yirmi dört saat önce gitmek ve bu Statü’nün ekinde yer alan zaman çizelgesine uygun hareket etmek zorundadırlar.
Müsabakanın oynanacağı gün saat 09:30’da stadyum denetimi yapılır. Bu denetime TFF Temsilcisi, dördüncü hakem ve stadyum müdürü katılır.
Müsabaka eşgüdüm toplantısı, TFF temsilcisinin başkanlığında müsabakanın oynanacağı gün saat 10:00’da stadyumda yapılır. Bu toplantıya, her iki takımdan birer temsilci, dördüncü hakem, müsabaka güvenlik amiri, ev sahibi kulübün güvenlik sorumlusu, özel güvenlik amiri, stadyum müdürü ve akreditasyon sorumlusu katılır. Toplantı, ev sahibi kulüp yetkilisi ile müsabaka güvenlik amiri katılmadığı takdirde başlatılamaz.
Toplantıların organizasyon sorumluluğu ev sahibi kulüptedir.
Kulüpler, sezon başlamadan önce bu toplantılara katılacak kulübü temsile yetkili kişilerin adlarını TFF’ye bildirmek zorundadır. Toplantılarda kulüpleri Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter, Genel Müdürler veya kulüp müdürleri temsil edebilirler.
Müsabakalarda yedek kulübesini belirleme hakkı ev sahibi kulübe aittir. Belirlenen yedek kulübesi sezon öncesinde TFF'ye bildirilir ve değiştirilemez.
SAHAYA GİREBİLECEK KİŞİLER:
Müsabakalarda yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 7 yedek futbolcu, bir yönetici, bir teknik sorumlu, bir antrenör, bir kaleci antrenörü veya yerine bir antrenör, bir eşofmanlı masör ve bir doktor girebilir.
TRİBÜN DÜZENLEMESİ:
Ev sahibi kulüp, misafir kulüp seyircileri için güvenliği tam olarak sağlanmış bir tribünde stadyumun oturma kapasitesinin en az % 5’i oranında yer ayırmak zorundadır.
Müsabakalarda spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilemez ve yazılı doküman dağıtılamaz. Ayrıca müsabaka alanına veya yakın çevresine bu mahiyette afiş veya pankartlar asılamaz.
Kulüpler, stadyumlarda güvenliği sağlamak ve akreditasyon sisteminin işleyişinde kullanılmak üzere asgari sayıdaki özel güvenlik görevlisini bulundurmak zorundadırlar.
Stadyumlarda, her türlü silah, kesici veya delici alet, sis bombası, ses bombası veya maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeler ile taş, metal gibi fırlatılabilecek veya yaralayıcı nitelikte sert cisim veya tehlike arz edebilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek diğer maddeler, vuvuzela veya onun meydana getirdiği desibel seviyesine yakın bir seviyeye ulaşabilecek diğer nesneler ile çevreyi kirletecek nitelikte rulo, lazer pointer, selfi çubuğuve benzeri cisimler, bulundurulamaz satılamaz ve atılamaz.
Ev sahibi kulüpler, seyircilerin stadyuma girişlerinden görevlilerin stadyumu terk etmelerine kadar geçen sürede ambulans araç ve görevlilerini, seyircilerin stadyuma alınmaya başlamasından stadyumu terk etmelerine kadar geçen sürede itfaiye araç ve görevlilerini bulundurmak zorundadırlar.
|